De Beauceron
Karakter
Op de websites van de Beauceron Vereniging Nederland en Beauceronclub staan duidelijke en complete ras beschrijvingen. Wij kunnen dit natuurlijk in grote lijnen overnemen, maar wij willen hier graag als aanvulling op deze ras beschrijvingen onze eigen ervaringen omschrijven van dit prachtige ras.
Eric heeft 14 jaar een Bordercollie gehad. Hij heeft met haar op GG3 niveau wedstrijden gelopen. Een aantal jaar heeft hij les gegeven op een hondenclub.
Susanne heeft jaren lang voor een Nederlandse slipjachtmeute gewerkt. In die periode zijn ze van Engelse foxhounds overgestapt naar Franse Blanc et noirs. Het karakter van de Franse honden was zacht al waren het harde werkers, een ware verademing ten opzichte van de stugge Engelse. Tevens zijn er veel herplaatsers geweest in vele jaren. Variërend van een whippet kruising tot aan een Ierse wolfshond.
In 2012 kwam binnen ons gezin meer tijd en ruimte om na drie jaar geen hond meer te hebben gehad, toch weer een hond te nemen.
Daar de bordercollie de laatste jaren veel veranderingen heeft door gemaakt en de vergelijking met zijn vorige hond uit de weg te willen gaan, besloten wij te gaan zoeken naar een herder.
Diverse herder rassen lieten wij de revue passeren. Totdat we bij de Beauceron aankwamen. De combinatie van een schapendrijver en de Franse afkomst gaf ons aanleiding om ons in dit ras te gaan verdiepen.
In drie dagen tijd lazen we alles wat er op internet te vinden was over dit ras. Na die dagen was het duidelijk, onze nieuwe hond zou een Beauceron worden.
We hebben Clair (Cora Alita Admirable Chien) bij Wilma Plantinga in Zwolle gehaald. Zij had nog keuze aan teven, maar Clair ging direct naar Eric toe en de liefde was meteen glashelder (betekenis Clair in het Frans).
Vanaf dag één bleken Clair en Eric een hele goede match. Het eerste jaar liep ze overal los achter Eric aan. Ze kon het goed vinden met alle honden die ze tijdens de wandelingen tegen kwam. Ze was wel terughoudend naar de mensen die haar wilde aaien. In het gezin had ze al snel haar draai gevonden, de kinderen vonden haar super leuk.
Het eerste jaar sloopte ze wel het een en ander. Alles moest opgeruimd worden anders zette ze haar tanden erin. Een goede les voor onze jonge kinderen.
Clair is altijd heel duidelijk als ze met rust gelaten wil worden. Naar honden als ook naar mensen. Ze geeft rustig en ingetogen, maar niet te misstaan aan als ze iets niet wil. Zo is het geen kwestie van de hond opvoeden geworden, maar de mensen om haar heen.
Met bijna een jaar hadden wij een goed luisterende hond die we zonder problemen overal mee naar toe konden nemen. Ze had nog haar puppystreken, maar een Beauceron is dan ook laat volwassen.
Ze is graag in je nabijheid. Tevens is ze beschermend over ons gezin. Al lijkt ze te slapen, ze waakt altijd. Van voorbijgangers trekt ze zich niets aan, maar zodra iemand het pad richting deur oploopt staat ze voorop.
Clair is ook een hond waar je gerust mee in het donker kunt gaan wandelen, als wij of zij de boel niet vertrouwd komt ze naast je lopen en lijkt een meter groter te worden. Ze is alert en schat de situatie in.
Veel mensen deinzen terug als ze zo’n grote zwarte hond zien, maar een ieder die de moeite neemt om met haar contact te maken is op slag verliefd.
Na het eerste jaar met onze Beauceron was bevestigd dat dit een geweldig ras is. Een tweede Beauceron volgde al snel. Helaas hebben wij met haar veel pech gekend en hebben wij haar jong in moeten laten slapen. Echter dit weerhield ons niet om weer een Beauceron in huis te halen.
Dit keer Icoon (Inez Poussière de lune). Een ander karakter dan Clair. Inmiddels was Eric gestart op de Kynologenclub met de EG training van Clair. Zoals een herder betaamd rolde ze super door het trainingsprogramma. Het was voor hem wel even wennen, zijn Bordercollie volgde zonder vragen te stellen zijn opdrachten op, Clair ging echter altijd eerst eens zelf nadenken. Niet altijd even makkelijk, een zelfstandig denkende Beauceron, maar met wat meer geduld haalden ze het examen en rolde ze door naar de GG training.
Icoon ging eenmaal naar de puppycursus en stroomde direct door naar de jongen honden training. Ze wilde graag werken, maar was een factor meer eigenwijs dan Clair. Meerdere malen liet ze ons de fout in gaan door naar haar te roepen of te hard te corrigeren, wat averechts werkte en ze helemaal niets meer deed. Hier kwam duidelijk mijn voorkeur voor het Franse ras naar voren. Deze Franse dames vraag je iets te doen, je kunt het ze zeker niet, met een iets te harde hand, opleggen. Al kende we frustrerende tijden met haar, geduld, duidelijkheid, consequent blijven en vriendelijke herhaling zijn in dit geval de beste oplossing. Inmiddels is ze toe aan haar EG examen. Op de KC waren ze er van overtuigd dat de Beauceron een moeilijke hond is. Echter het is zoeken naar de juiste balans. Niet te hard aan pakken want dan raken ze de weg kwijt en doen ze niets mee, niet te zacht want dan lopen ze (letterlijk) met je weg. Inmiddels zijn ze ook bij de KC ervan overtuigd dat als je met de Beauceron de juiste balans hebt gevonden je er een fantastische hond aan kan hebben
We willen hier niet mee zeggen, dat je ze niet mag corrigeren. Er zijn zeker situaties waarin de Beauceron de correctie nodig heeft, maar een harde hand maakt geen fijne hond. Het draait in onze ogen om consequentheid. Wat vandaag mag, mag morgen ook. Wat vandaag niet mag, mag nooit.
Wij ervaren de Beauceron als een zeer fijne en sociale huishond waar je ook nog eens heel leuk en verdienstelijk mee kan werken. Ze hebben graag veel aandacht. Als het hen uitkomt, zijn het gigantische knuffeldieren, met ruim 40 kilo denken ze zelfs nog schoorhondjes te zijn.
Het zijn geen honden om niets mee te doen. Ze werken graag voor je en houden van uitdagingen. Alleen wandelen en meer conditie opbouwen, maakt geen fijne hond. Laat ze niet gaan vervelen. Als ze niets te doen hebben gaan ze zelf wat zoeken en dat zal zeker niet altijd gewenst gedrag opleveren. Een vervelende hond wordt niet geboren, maar komt vaak door verveling, geef ze kwalitatieve aandacht en ze zullen zich ontwikkelen tot een fantastische hond.
En het moge duidelijk zijn dat ook elke Beauceron zijn of haar eigen karakter heeft. De een is socialer, meegaander en toegeeflijker, de ander is volhardender en eigenwijzer. Maar met een goede socialisatie en een passende training/bezigheid kan iedere Beauceron uitgroeien tot een meest geweldige vriend voor het leven. Eigenlijk geld voor een Beauceron wat voor elke hond geld. Een gedegen gehoorzaamheid en consequente sociale opvoeding. De onopgevoede Beauceron is echter een grote hond met veel gewicht en zal lastiger ervaren worden als een onopgevoede Chihuahua.
Uiterlijk van de Beauceron
Ook hier is veel over te vinden in de rasstandaard van de Beauceron. Een simpele beschrijving over hoe een Beauceron eruit dient te zien is lastig te geven. Kijk gewoon naar de foto van Clair en je ziet een perfecte Beauceron.
Alle gekheid op een stokje. Natuurlijk heeft de Beauceron net als diverse hondenrassen duidelijk omschreven uiterlijke kenmerken. Wij moeten de eerste Beauceron nog tegenkomen die perfect voldoet aan alle punten die zijn genoemd.
Serieuze fokkers zullen hun best doen om de door hun gefokte dieren zoveel mogelijk te laten voldoen aan de uiterlijke kenmerken die zijn opgenomen in de rasstandaard.
Er zijn heel veel mooie Beaucerons. Er zijn een aantal rasspecifieke kenmerken. Een daarvan is de dubbele wolfsklauw op de achterpoten. Natuurlijk willen we dat elke Beauceron die heeft, helaas zien we in de praktijk nog wel eens dat deze ontbreken. Deze hond zal op een show niet gekeurd worden al hoewel deze hond verder op heel veel punten hoog zou kunnen scoren.
Een ander rastypisch kenmerk is de J in de staart. Ook hier zie bij veel Beaucerons verschillen in. De een heeft de staart hoog aangezet de ander laag, er zijn dikkere en dunner staarten sommige dragen hem recht andere in de gewenste J.
Bij voorkeur heeft de Black and Tan Beauceron een donker oog. Natuurlijk heeft een Beauceron een scharend gebit, hier zie gelukkig nagenoeg nooit afwijkingen in.
Zo zijn er nog veel meer uiterlijke kenmerken, over schedel, oren, lijf, poten en bone.
Het belangrijkste is dat de eigenaar zijn of haar eigen hond mooi vindt.
En voorop staat dat er gefokt wordt op een zo verantwoorde manier dat de Beauceron zo veel mogelijk aan de rasstandaard voldoet maar dat daarbij gezondheid en karakter niet in het gedrang komen.